Автор Тема: прошу поради  (Прочитано 85 раз)

Оффлайн василь

• Newbie
  • *
прошу поради
« : 22 Августа 2026, 14:01:36 »
Чи хтось з шановних астрономів,щось знає про телескопи -рефлектори Meezaa,попався мені на olx 150/650 на добротному eq з стальною триногою(хоть танцюй біля нього не шатнеться),але центральної мітки до дзеркалі немає і саме головне! не можу розібратися парабола то чи сфера? З 10 мм. кельнером (комплектим) Юпітер трохи мутновато виглядав,але полоси було видно.Зате "Гантель" вилядає шикарно.

Оффлайн SWN

• Hero Member
  • Н.Водолага
Re: прошу поради
« Ответ #1 : 23 Августа 2026, 09:51:39 »
Как-то читал за эту модель. Писали, что зеркало там сферическое! При относительном отверстии 1:4,3 это очень не хорошо.  :(
Светосильный, для астрофото должен быть не плохой.
И вся печаль проходит, когда глядишь на звезды

Оффлайн Komandor

• Hero Member
  • N: 49*53'22"; E: 36*01'54".
« Ответ #2 : 23 Августа 2026, 10:06:34 »
     Мені ця модель невідома, але при такому діаметрі і відносному (за законами оптики) обов'язково повинна бути парабола. А якщо там сфера, то це вже якийсь відвертий "нонсенс". Для сфери найменьше відносне (без особливої шкоди для зображення) повинно бути не нижче 1:8 (!). У вашому випадку, для 150 мм рефлектора, фокусна відстань (для сфери) повинна була б дорівнювати 1200 мм. Все, що нижче цього значення (а у вас воно взагалі 1:4,3) - повинна бути тільки парабола! :smart:  Якщо у фокусувальній трубці немає ніяких додаткових лінзових коректорів, а побудова зображення в окулярах відносно рівна і чітка, то там 100% парабола.
     Те, що ви бачите не дуже чіткий Юпітер, ще ні про що не говорить. Левова частка подібних "негараздів" з зображенням відбувається через недостатню термостабілізацію телескопа, або стан самої атмосфери на момент спостережень. Також причина може бути у низькому розташуванні астрономічних об'єктів над горизотом, низькою якістю окулярів або розюстуванні оптичних єлементів самого телескопа. Щоб це зрозуміти, раджу вам спочатку"потестувати" ваш телескоп на більш близьких об'єктах (тих, що знаходяться від вас на відстанях у декілька десятків метрів), щоб виключити вплив атмосфери. Якщо зображення буде чітке до найменьших подробиць, то з телескопом все гаразд. Можна його потестувати і вночі по найяскравішим зорям при збільшенні до 300 крат (подивитися передфокальні і зафокальні їх зображення для оцінки стану юстування телескопу), але це окрема і дуже об'ємна тема, з якою я б теж  радив вам ознайомитися. Про це на форумі є достатньо інформації.
« Последнее редактирование: 23 Августа 2026, 12:13:44 от Komandor »
CR-150-HD6/EQ-6.

Оффлайн SWN

• Hero Member
  • Н.Водолага
« Ответ #3 : 23 Августа 2026, 14:24:58 »
Посмотрел описание телескопа на Амазоне.
Похоже, что он относится к "бюджетной" категории. И никаких указаний на форму зеркала не приводится. При этом расхваливаются его возможности. :)
При параболическом зеркале обычно на это делается акцент.
Я бы очень осторожно к нему отнёсся.  :donot:
И вся печаль проходит, когда глядишь на звезды

Оффлайн Komandor

• Hero Member
« Ответ #4 : 23 Августа 2026, 15:10:26 »
... Я так розумію, що наш новий форумчанин цей телескоп вже придбав і встиг, навідь, дещо подивиться на небі з його допомогою?! ;) Тому закономірно, що в нього виникли певні питання з приводу оптичних властивостей свого девайсу.
CR-150-HD6/EQ-6.

Оффлайн василь

• Newbie
  • *
« Ответ #5 : 23 Августа 2026, 17:20:07 »
Всім дякую за відповіді.Так телескопа я вже придбав.За 8,5 К за 150мм. на добротному EQ2 , то не є зле.Що-до дзеркала,то хз,на reddit, якийсь американець пише,що десь дізнався,що там парабола,китаєць з тої компанії відписав,що залежно від моделі.Щодо наземних обєктів,то картинка ідеальна,навіть з 4мм К.Щодо тесту по зірці ,то проводив по Везі,фокальні кільця до і після трохи відрізняються,але його напевно треба юстувати.А центральної мітки нема,а витягувати дзеркало лячно трохи)))) і такі справи колеги.Буду юзувати його по deep sky,а по планетах маю polcraft 76. Всім ще раз дякую.Миру і спокою.

Оффлайн Komandor

• Hero Member
« Ответ #6 : 23 Августа 2026, 19:29:05 »
    Нічого з ним не робіть. Просто спостерігайте і все. Згодом ви самі побачите всі його "слабкі місця".
... А зафокали з передфокалами і повинні трішки відрізнятися один від одного. ;) Коли розфокусовані зорі виглядають концентричними правильними колами, а при найкращому фокусуванні у центральній частині стає видимим так званий диск Ейрі, якщо видимість гарна навідь у 4 мм окуляр, а зорі мають вигляд чітких цяток, то з юстуванням у вас все гаразд.
« Последнее редактирование: 23 Августа 2026, 20:13:57 от Komandor »
CR-150-HD6/EQ-6.